top of page

Læseniveauer

person-1990906_1920.jpg

Alle elixums e-bøger har et mærke på forsiden med bogens lix-tal og et læseniveau.

 

Niveauerne tager udgangspunkt i bogens lixtal. Lix-tallet beregnes ud fra sætningernes længde og antallet af ord, som er over 6 bogstaver.

Læs mere om lix-tal her

 

Måske har du hørt om lix-tal i skolen, og kender lix-tallet for de bøger, som passer bedst til dit barn. Lix-tallet må ikke være en begrænsning for, hvilke bøger dit barn kan læse. Lix-tallet er en rettesnor for bogens sværhedsgrad, men det er bestemt ikke fyldestgørende.  Derfor har vi valgt også at inddele bøgerne i læseniveauer, så det er mere naturligt for dit barn at vælge bøger som passer i læseniveau i stedet for at lade sig begrænse af et lix-tal. 

Særligt i letlæsningsbøger kan lixtallet være svært at forholde sig til, fordi der er så mange faktorer, som der ikke tage hensyn til. 

Når dit barn begynder at læse bøger på egen hånd, så er det vigtigt at:

  • ordene er forholdsvis lydrette

  • der er mange gentagelser

  • bogen har nogle gode illustrationer

  • bogen fanger dit barns interesse

 

Derfor regner vi først lix-tallet ud, så gennemgår vi teksterne opbygning og de ord, teksten indeholder og derefter inddeler bøgerne på læseniveauer.

 

Lixtallet i niveauerne herunder er derfor vejledende. En bog kan sagtens være flyttet et niveau op eller ned på grund af andre faktorer. 

Herunder vores grundniveauer med lixtal:

Niveau 0: Lix 0 - 4
Niveau 1: Lix 5 - 10
Niveau 2: Lix 11 - 15
Niveau 3: Lix 16 - 20
Niveau 4: Lix 21 - 25
Niveau 5: Lix 26 - 30
Niveau 6: Lix 30 – 35

bottom of page