top of page

Gode læseråd

mother-and-daughter-2629795_1920.jpg

Her finder du 8 rigtig gode og enkle læseråd, som du kan bruge, når du hjælper dit barn med læsning, og når du vil sikre, at dit barn får en rigtig god læseoplevelse.

 

1. læseråd
Sørg for, at du selv har tid til at sætte dig ned med dit barn, når I skal læse. Dit barn kan mærke med det samme, hvis du nærmest "får stress" over at skulle sidde og høre dit barn læse, fordi du ikke har tid til det.

2. læseråd
De bøger, som dit barn læser skal være forholdsvis nemme. En tommelfingerregel siger, at barnet skal kunne læse mindst 95% af teksten uden at støde på svære ord - ellers er bogen ikke velegnet til at barnet læser alene i den.

Hvis du hjælper dit barn med at læse de svære ord, så kan I gå ned på, at dit barn skal kunne læse mindst 90% af ordene uden at stoppe op og afkode ord.

3. læseråd
Du kan snakke med dit barn om billederne i bogen inden I læser. Det forbereder dit barn på, hvad der skal læses, og det støtter dit barns afkodning meget.

4. læseråd
Brug bogstavernes lyde, når du hjælper dit barn med at læse et ord, så lærer dit barn, at bogstaverne kan hjælpe med at finde ordet. Modsat, hvis du bare fortæller, hvad der står, så kigger dit barn på dig i stedet for bogstaverne, for at få hjælp til at læse ordet. 

5. læseråd
Læs den samme tekst flere gange. Når dit barn læser den samme tekst flere gange, så trænes både læsehastighed, flydende læsning og læsesikkerheden.


6. læseråd
Snak om de ord eller talemåder, som dit barn ikke forstår - så er det lettere at læse og forstå næste gang.

7. læseråd
Har dit barns svært ved at læse, så vælg lettere bøger. På den måde træner dit barn en mere flydende læsning, som giver mening.

8. læseråd
Læs dagligt i mindst 15 minutter med dit barn - en tommelfingerregel siger, at med denne træning, så fastholder barnet sit læseniveau i forhold til klassens læseniveau. Så der skal læses mere, hvis barnet skal hæve sit læseniveau.

bottom of page